Jak o Vánocích nepřibrat?

05.12.2013 15:07

Často se setkávám s dotazem, jak o Vánocích nepřibrat a neonemocnět z nezdravého jídla. Odpovídám stručně:  i v časech hojnosti buďte střídmí a pozitivně naladění. A pokud jste se ke změně jídelníčku a životního stylu rozhodli až v průběhu letoška, buďte shovívaví k přátelům, kteří se vás možná budou pokoušet přesvědčit, že cesta, na kterou jste se vydali, není správná.

Několik konkrétních rad od Martina Jelínka (odborník na výživu a suplementaci www.kurzyatac.cz)
Těšíte se na kapra? Řízky osmažte na kokosovém oleji - ten tělo méně než jiné tuky ukládá do tukových polštářů a využívá jej k okamžitému "pohonu".
Neodoláte rohlíčkům a lineckému? Udělejte cukroví zdravější - co třeba nahradit bílou mouku celozrnou a rafinovaný cukr za med?
Nezapomeňte na pohyb - hodinová procházka vyčistí mysl a podpoří spalování tuků.
I v zimě se snažte o dostatečný příjem sezónní zeleniny - už proto, že díky nízkému glykemickému profilu nebudete mít po zelenině pocit hladu. A kde není hlad, tam nejsou kilogramy navíc.
Vyhýbejte se citrusovým plodům - obecně přijímaný fakt, že pomáhají léčit nachlazení, není až tak úplně pravdivý. Naopak, citrusy ochlazují organismus a jejich schopnost zahlenit organismus je jednou z častých příčin zánětů horních cest dýchacích.