Jak vyzrát na cukr (nejen o Vánocích)

27.11.2012 11:43

Základní klasickou surovinou pro pečení je dnes bílý rafinovaný cukr. Každý druhý recept na 500 g těsta jej obsahuje minimálně 100-125g!

Během procesu trávení bílého cukru organismus spotřebovává vitamíny skupiny B a některé minerální látky (vápník, hořčík, zinek, chrom). Neúměrná spotřeba tohoto sladidla pak je příčinou odvápňování kostí, nadměrné kazivosti zubů, oslabení imuntního systému a překyselení. Dost důvodů pro nenásilné nahrazování bílého cukru přírodními sladidly, která obsahují řadu organismu prospěšnýchlátek.

Takovými sladidly mohou být med, nerafinovaný třtinový cukr, obilné sirupy (vhodnější spíše do krémových náplní a korpusů), javorový a agávový sirup, ovocné sirupy, jablečný koncentrát (pro docílení jablečného aroma a sladkokyselé příchuti) a sušené ovoce (plody zachovávají až 80% vitamínů, obsahují celou řadu antioxidantů, minerálních látek a také vlákninu).

S množstvím sušeného ovoce to však není dobré přehánět, protože obsahuje více cukru než čerstvé. Při současném použití celozrnné mouky lze množství sladidla snížit až na třetinu původního množství, protože celozrnná mouka je sama o sobě nasládlá:)