Co mi pomáhá se dostat po porodu do formy?

25.08.2016 10:39

Pár typů, co mi pomáhá necelé dva měsíce po porodu.

Třeba to inspiruje i Vás:)

 

1) Snaha o pravidelný režim v jídle (netvrdím, že to jde vždy v klidu se dvěmi dětmi:)

2) Vybírám hodně rostlinné stravy, která roste nyní na zahrádce - níže jsou moje nejčastější pokrmy běhme léta

3) Posilování, Piloxing a jóga:)

 

Co nyní převažuje u mě v jídelníčku:

Saláty - hlavně rajské, okurky, papriky v různých obměnácách (vajíčko, ryby, tofu, sýr - mozzarella, avokádo, semínka, bylinky)

Často připravuji: lečo, dýňové polévky i kaše, dušenou zeleninu z cukety, rajčat i paprika a cibulka  a zeleninovo-luštěninové pomazánky i polévky.

 

Typy na obměny dýňové polévky:

Dýni skoro vždy peču v troubě bez jadřince - pokapu ji olivovým olejem a trochu osolím

Základní polévku udělám z upečené dýně - ještě ji krátce povařím ve vodě a pak mixuji.

Mohu ji udělat krémovější tím, že dám jen minimum vody a je pak hustší.

Do ní přidávám:

  • buď himalayskou sůl, miso nebo tamari na dosolení
  • pak lze dovařit i s cuketou - je pak ještě chuťově sladkší
  • nebo přidám červenou čočku podušenou
  • nebo luštěninovou směs značky MENU
  • nebo vařenou cizrnu a opět výše uvedené mixuji
  • dále lze zahustit i kukuřičnou kaší, jéhlovou či rýžovou - a přidáte-li více - máte výbornou kaši jako přílohu např. k rybě
  • z koření lze volit, kari, nebo zázor, tyminán, rozmarýn i sladkou papriku i pálivou papriku. Zázvor kombinuji hodně často. 
  • výborná je i pomazánka z pečené dýně - dochucuji kari nebo  jen trochu soli a dá se do ní přimixovat sluničnicoé semínko, dýňové nebo je výborná s vlaškými ořechy - ty někdy i peču na závěr s dýní - i semínka - je to chuťově výraznější a pak má pozánka chuť skoro do dortu:) - chutná ako dobrý dezert a neusíte ani mazat na chléb. Doporučuji přidat i trochu oleje - lněný, konopný či olej z vlaškých ořechů  pro ještě větší nálož zdravých omega 3 mastných kyselin.
  • polévku lze zjemnit trochou olivovoého oleje nebo ovesnou smetanou

Moc neholduji živočišným produktům, ale pravidelně si dopřeju čerstvou i mraženou rybu.

  • 2 x týdně i kuře či krůtu
  • Občas i bio bílý jogurt s různými vločkami a pravidelně různé druhy obilných kaší.
  • Občas i sýr: kozí 45% nebo tvrdý do 30%.
  •  
  • Používám nejčastěji bio lněný olej a rýžový bio a olivový bio olej.
  • Nejím příliš ovoce. Ale r
  • áda občas točenou zmrzlinu :)
  • Občas upeču něco zdravého a tady je opět jeden receptík i pro Vás:
Obdobné recepty nyní ke všem jídelníčkům zdarma:)

Ingredience

Dýně hokaido 400g 
Čiroková mouka 100g 
Bezlepkové ovesné vločky 50g 
Psyllium 10g 
Konopné mléko 30ml 
Vejce 2ks 
Med 50g 
Sušené brusinky 50g 
Dýňová semínka 15g 
Mandlové máslo 
Kypřící prášek bez fosfátů 6g 
Skořice 
Sušený zázvor

Doba přípravy

60 minut

Nutriční hodnoty

(1/8 koláče)

Energie – 748kJ / 178kcal 
Bílkoviny – 6g 
Tuky – 5g
Sacharidy – 27g 
Vláknina – 4g 

Přibližná cena

9 Kč / jeden kousek

Plusy

1. Snadná příprava.
2. Nízký glykemický index.
3. Vyvážený poměr živin.
4. Skvělá stravitelnost. 

 

Příprava

Nejdříve se ujmeme dýně hokaido, kterou rozkrojíme, vydlabeme z ní vláknitý střed se semínky a její dužinu nakrájíme na malé kousky. Dýňové kostičky pak přesuneme do mísy a s troškou konopného mléka je rozmixujeme do podoby jemného pyré. K němu pak přisypeme čirokovou mouku, 30g bezlepkových ovesných vloček a čtyři vrchovaté lžičky psyllia. Směs v míse ještě obohatíme o mandlové máslo, dvě vejce, půl lžičky mletého zázvoru, osladíme ji medem a ovoníme lžičkou skořice. Na závěr pak do těsta přidáme část připravených sušených brusinek a kypřící prášek bez fosfátů.

Obsah mísy důkladně promícháme a přelijeme jej do nepřilnavé koláčové formy. Tu posléze vložíme do trouby, kterou jsme si předehřáli na 160 stupňů, a při této teplotě pečeme náš dýňový dezert zhruba 50 minut. Jakmile je sladká dobrota hotová, vytáhneme ji z trouby, necháme chvíli odležet a pak na její zlatavý povrch naložíme vrstvu ovesné posypky, kterou jsme si vytvořili rozmixováním dvou hrstí ovesných vloček spolu se zbylou částí sladkých sušených brusinek. Moučník ještě ozdobíme dýňovými semínky a už se můžeme pustit do slastného mlsání dýňového koláče, který si nás získá svou nadýchaností, vláčností a delikátně sladkou kombinací dýně, medu a brusinek.

Dobrou chuť…

Vlastnosti receptu

1. Budeme-li hodnotit koláč ne jako celek, ale pouze jeho jednu porci, zjistíme, že v celkovém souhrnu jsou jeho parametry velmi příznivé. Bílkoviny jsou zastoupeny v ukázkovém množství. Jejich kvalita je na rozumné úrovni. Kombinace živočišných arostlinných zdrojů poskytuje jejich velmi dobrou stravitelnost. V tomto směru tedy není co dodat.

2. Tuky jsou v gramážním zastoupením lehce v závěsu za proteiny. V tomto směru tedy velmi dobrý parametr. Jejich kvalita je také ukázková. Jednoznačně převažujínenasycené formy, vejce z pozice dominantních nasycených forem naštěstí výsledný parametr neovlivnily nežádoucím způsobem.

3. Koláč je typicky vysokosacharidový. Poměry komplexních a jednoduchých forem cukrů jsou naprosto v pořádku. Alespoň do té míry, kdy poskytnou výslednou hodnotu glykemického indexu na nízké úrovni.

4. Zastoupení vlákniny je nádherné. Kombinace rozpustných a nerozpustných forem tlačí glykemický index směrem dolů a přitom zbytečně nezatěžují proces trávení.

5. Množství energie je v normě. Tady ale záleží na úhlu pohledu: Pokud si dám jeden až dva kousky jako dezert, dodám tělu určitý balík energie, se kterým je potřeba počítat. Zcela určitě bych to nedělal ve večerních hodinách – a když už ano, tak jako součást sladké večeře, ne slaných variant. Vždy s podmínkou, že budu mít počet snědených kousků pod kontrolou, což s ohledem na atraktivní chuť koláče může být v praxi problém.

6. Termický efekt po konzumaci koláče bude mírně zahřívající. V podzimním období je to faktor, který by měl být považován za automatický.

7. V oblasti acidobazických tendencí jsme schopni dosáhnout mírné zásadotvornosti. To za předpokladu, že koláč nepřipálíme, nebudeme jej konzumovat s kávou a především si jej vychutnáme tak, že jej důkladně rozžvýkáme.

8. Jin charakteristika společně s vyváženým poměrem živin ve vysokosacharidovém pojetí předurčuje tento recept nejen jako už zmiňovaný dezert, ale především možnost sladké varianty svačiny, která nabídne vše potřebné.

9. Velkou výhodou receptu je i fakt, že se jej podařilo připravit bez lepku laktózy