DETOXIKACE s červenou řepou

02.01.2015 17:23

Tato detoxikace je na tři dny.

Jedná se o odlehčení jídelníčku od lepku a laktózy a vyčištění těla díky vlastnostem červené řepy, která má mnoho rostlinných fyzoživin, prospěšných karotenoidů i minerálů a vitamínů.

Doporučuji si vždy uvařit na každý den čerstvý hrnec polévky ze čtyř bulv a nebo uvařit polévku na celé tři dny a nechat ji v lednici - pokud opravdu nestíháte:)

 

1. den: Polévka z červené řepy - ke snídani, obědu i večeři:)

  Pijete jen čistou vodu či ke svačinám 100% zeleninovou štávu - mrkvová či rajčatová - do 1 L na den.

2. den: Do polévky přimíchejte ke snídani kukuřičné vločky (3 polévkové lžíce vloček), k obědu rýžovou kaši (značka Nomina např., 4 polévkové lžíce), k večeři opět řepná polévka s kukuřičnými vločkami nebo kukuričnou kaší (3 polévkové lžíce) Pijete opět vodu a případně ke svačině zeleninovou šťávu

3.den.

Snídaně: Polévku doplňte sezamovým nebo dýňovým či konopným semínkem (polévková lžíce semínek na porci), stejně tak k obědu - vyberte jiná semínka než ke snídani (např. lněné, chia semínko - semínka doporučuji v polévce nechat namočená - i přes noc - připravíte si do lednice mističky den předem:) a večeře také vyberete semínka - můžete je zkusit i nasekat či pokrájet nožem.

 

Recept na polévku:

Řepu oloupeme a nakrájíme na čtvrtky a dáme do vroucí osolené vody.

Vaříme asi 30 minut. Přidáme při vaření koření - bobkový list, drcený kmín, anýz, fenykl.

Po uvaření necháme polévku vychladnout a umixujeme ji tyčovým mixérem na hladkou hustou polévku.

Ohřívejte polévku vždy na Vašem sporáku namísto mikrovlnné trouby.

 

Červená řepa

je vysoce zásaditá a jako taková je schopna potlačovat nejen viry a bakterie, ale účinně nám pomáhá bojovat s často rozšířenými mykózami. Je-li správně pěstována, obsahuje dostatek selenu a dalších minerálů, a tak se stává přímo zásobárnou přírodních látek prospěšných našemu tělu a též i bránících vzniku rakoviny.

Červená řepa zbavuje mozek jedovatých kovů, například hliníku. Je kvalitním zdrojem kyseliny listové, vitamínu C a zejména draslíku, který upravuje srdeční činnost, udržuje normální krevní tlak a napomáhá správné činnosti nervové soustavy. Poskytuje tělu křemík, který posiluje kosti, cévy i kůži.
Již jsem v některých poznámkách uvedených u receptů zmiňovala, že kromě červeného barviva, které je důležitým antioxidantem, červená řepa obsahuje i vzácné stopové prvky rubidium a cezium.

Význam červené řepy

Shrnutím jejích účinků dostáváme v podobě této zeleniny do rukou účinného a přitom levného pomocníka proti celkovému poklesu imunity a pro posílení těla v mnoha směrech.

Červená řepa

odporuje peristaltiku střeva, čímž odstraňuje zácpu

podporuje činnost žaludku a žlučníku

odstraňuje z těla jedovaté látky

vytváří vazivové tkáně

zesiluje stěny cév

zlepšuje využití bílkovin

 zajišťuje duševní pohodu 

zpevňuje pokožku

napomáhá při alergiích

aktivuje tvorbu červených krvinek

má kladný vliv na revma

je cenným pomocníkem v boji proti mykózám

 

 

 

 

 

 

Doprovodné účinky

Též považuji za nutné upozornit, že konzumací červené řepy dochází často k obarvení stolice a moči do červena. Kdo toto neví, může se zaleknout, ale je to jen vylučování nevstřebaného barviva a nemusíme být nijak znepokojeni tímto stavem. Trvá pouze po dobu konzumace a vyloučení z těla a není známkou nemoci. Spíš dobré funkčnosti ledvin a trávení.

Při samotné dietě s červenou řepou se mohou vyvolat reakce jako jsou migrény, pálení či příznaky rýmy apod. Je to jen projev očisty organizmu. Samotnou dietou zde míním, že se „vrhnete“ :-) jen na šťávy z řepy, vařenou řepu v podobě kaší či studenou jako saláty, a k tomu třeba jen přílohu vařenou rýži a nejíte nic jiného…
To je sice velice dobrá detoxikace, ale může při zanešeném organizmu vyvolat očistné stavy, které jsou pak doprovázeny zmíněnými reakcemi našeho těla.

Proto by nemocní lidé měli začínat s jejím příjmem opatrně a dávky pokrmů z ní připravených zvyšovat postupně. Je lepší ji do jídelníčku zařadit jako jedno jídlo nebo přílohu v podobě salátu, to zůstanou projevy očisty bez bolestného doprovodu.

Během programu pijte zeleninové šťávy 100% a čistou vodu bez bublin. Vyhněte se kávě, čaji a alkoholu - samosebou.