Extra panenský olej = kvalitní olej????

31.01.2013 13:47

S rozvojem celosvětového zájmu o zdravý životní styl se před několika lety začaly globalizovat i "zdravé" potraviny.

Nezamýšlíme se už ale nad tím, že takto dramatické zvýšení poptávky není možné uspokojit plnohodnotnou kvalitou - obzvlášť u rostlin, které začnou plně plodit až po dvaceti letech po vysazení!!!!
Trh je zahlcen nekvalitními potravinami a my je kupujeme v domnění, že nejsme šizeni.

Tato důvěra ve výrobce vede k tragické situaci - přestáváme přemýšlet a nečteme etikety na potravinách.
U olivových olejů je hlavním kritériem kvality jejich kyselost. Tato hodnota udává obsah tzv. volných mastných kyselin.
Čím je jich méně, tím lépe.

Spousta z nás by si ráda koupila nefalšovaný extra panenský olivový olej lisovaný za studena.
To se ale obtížně dělá, když výrobce na etiketě tuto hodnotu neuvede.
Co hůř - v mnoha případech neuvádí žádné hodnoty obsahu klíčových složek.
Evidentně nám to nijak nevadí - tyto levné oleje s označením "Extra panenský" kupujeme

Chcete vědět, kolik % těchto kyselin má mít kvalitní olivový či jiný extra panenský olivový olej?

Proč kupovat i jiné oleje, než je olivový a jaké?

Jak poznat kvalitní mléčný výrobek nebo další sporné potraviny?

Jak minimalizovat "špatná éčka" ve stravě?

Vše zahrnuje jednorázová konzultace za 399,- Kč. Více info naleznete na tomto odkaze a níže přikládám pár informací.

Olivový olej zlepšuje činnost žaludku, podporuje chuť k jídlu a tvorbu žluči a také snižuje riziko srdečních a cévních onemocnění. Podporuje trávení a metabolismus tuků. Olivový olej obsahuje 80% nenasycených mastných kyselin. Ty pomáhají snižovat tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Faktem je, že obyvatelé Středomoří, kde je olivový olej každodenní součástí jídelníčku, jsou jen zřídka postiženi infarktem nebo mozkovou mrtvicí. Studie z poslední doby dokazují, že je olivový olej dobrým pomocníkem v souboji s rakovinou tlustého střeva, prostaty a prsu.

 

Olivový olej je dobře stravitelný, nezatěžuje organismus a má na něj naopak příznivý vliv. Snižuje hladinu škodlivých LDL lipoproteinů v krvi a nemá naopak vliv na obsah HDL-lipoproteinů jejichž účinek je pozitivní.

Také přítomný rostlinný sliz má příznivý účinek na zažívací trakt (např. polévková lžíce každé ráno na lačno je přírodní projímadlo a navíc tím podpoříte funkci žlučníku aj.