Typy pro Vaše zažívání

03.11.2016 15:54

Jsme pouze tak zdraví, jako naše zažívání.

Ayurveda se s tímto tvrzením zcela ztotožňuje.

Považuje totiž správné zažívání za hlavní předpoklad pro zdraví a naopak špatné zažívání za první krok na cestě ke vzniku vážnějších problémů nebo onemocnění.

Ale to není všechno. Je všeobecně známo, že zažívání ovlivňuje naši náladu a emoce, naši paměť a mozkovou činnostimunitu a nepřímo může být i příčinou hormonálních problémů.

Ayurvedské recepty se vyznačují právě tím, že optimalizují zažívací oheň (neboli AGNI) podle individuální potřeby tak, aby došlo k co nejhladšímu zažití a tím i nejefektivnějšímu využití všech nutričních složek potravy. A v neposlední řadě, aby se zabránilo vytváření toxických částic (neboli AMA), které vznikají právě z nestrávených zbytků potravy.

Pokud zažívání funguje opravdu mizerně, můžeme si asi domyslet, jaké množství odpadu pravděpodobně každodenně vzniká, a je jasné, že naše tělo po určité době začne s jeho odbouráváním zaostávat.

Jak se dá poznat, že máme zažívací problémy?

Je to jednoduché, cokoliv vybočuje ze snadného, hladkého zažívacího procesu, může být problémem.

Znaky hladkého zažívacího procesu

  •     Potrava snadno prochází zažívacím traktem
  •     Pouze minimální zvukový doprovod
  •     Přijímání potravy nedoprovází větry, nadýmání, podráždění, říhání, pálení žáhy, atd.

Každá dóša má sklony k určitým specifickým zažívacím problémům:

  • Vata dóša – větry a nadýmání, celkově slabé agni
  • Pitta dóša – přebytek agresivních žaludečních šťáv, pálení žáhy, průjmy
  • Kapha dóša – líné, pomalé zažívání, které potřebuje neustálou stimulaci

Ale žádný strach, často stačí málo a zažívání začne fungovat jako hodinky.

Existuje několik základních technik, které můžete vyzkoušet, a zaručuji vám, že každá z nich vám pomůže vydláždit cestičku k dokonalému zažívání

Technika 1: ŽVÝKÁNÍ

Přestože to může znít banálně, není to žádná blbost.

Sama jsem jídlo dříve dost hltala a bylo mi jedno, co se s ním stane po tom co opustí ústní dutinu. Nevím, jak je to možné, ale prostě jsem to nepovažovala za svůj problém, jak se s těmi nerozžvýkanými zbytky tělo popere.

Nejsem úplně zastánce takových těch extrémních přístupů, jako, že každé sousto se má žvýkat aspoň 50x!? Proboha, řekněte mi, kdo by to dělal, že by počítal každé žvýknutí každého sousta každého jídla?  Mě to přijde trochu srandovní a hlavně nereálné.

Prosím vás, nemusíte si nic počítat, stačí celkem přirozeně přistupovat k jídlu a vědět, že rozžvýkáním potravy váš úkol nekončí. A čím lépe potravu rozžvýkáte, tím více ulehčíte zažívání zbytku zažívacího traktu, to jediné je potřeba mít na paměti.

Technika 2: Kombinování potravin

Jenom bych k tomu chtěla zmínit, že kombinování potravin je pro nás v dnešní době opravdu dost složité a názory odborníků na toto téma se často rozcházejí.

Já bych této technice dala určitě šanci v rámci tohoto článku – tzn. když máte špatné zažívání, potom pro osoby nemocné a zotavující se a také ve stresujícím a psychicky náročném období.

Osoby typu Vata mohou v této technice najít úlevu od většiny svých zažívacích potíží, naproti tomu osoby typu Pitta, které mají silné zažívání, možná nebudou muset věnovat správným kombinacím tak velkou pozornost.

Technika 3: Použití koření

Je dost známé, že Ayurveda hojně využívá koření pro různé medicínské účely, včetně vylepšení zažívání.

Pro každou dóšu jsem vypsala koření, které poskytují nejlepší podporu zažívání (což ale neznamená, že jiná koření jíst nesmí)

  • Vata dóša – čerstvý zázvor, skořice, hořčičné semínko, sůl, kmín, semínka fenyklu, čerstvě umletý černý pepř,
  • Pitta dóša – koriandr (semínka nebo umletý), semínka fenyklu, nasekané listy čerstvého koriandru, kopr, čerstvá máta, šafrán,
  • Kapha dóša – sušený umletý zázvor, hořčičné semínko, kmín, kurkuma, semínka fenyklu, čerstvě umletý pepř, čili/kajenský pepř, fenugreek (semínka pískavice), česnek

Technika 4: Pravidelný režim

Vaše zažívání nemá nic radši než rutinu. Jíst pravidelná jídla ve stejný čas každý den zklidňuje tělo i mysl a usnadňuje celý zažívací proces.

Zvažte tuto možnost hlavně, pokud jste neustále vystresovaná Vata, nebo věčně podrážděná Pitta

Technika 5: Jednoduchost

  • Delikátní a exotická gurmánská jídla mohou být zážitkem pro zhýčkaný jazýček, ale vaše citlivé zažívání vám za to rozhodně nepoděkuje.
  • Zde platí, čím jednodušší, tím lepší. Alespoň po nějakou dobu.
  • Při vaření zkusíme využívat maximálně 3 ingredience.

Příklad:

  •     ovesné vločky vařené pouze ve vodě, přidat špetku skořice a čajovou lžičku pravého javorového sirupu
  •     basmati rýže vařená s 2 kousky hřebíčku, podávaná s jedním až dvěma druhy zeleniny upravené v páře (s použitím koření podle dóši)

Takovýto typ jídla by neměl dělat žádné problémy, je lehce stravitelný a maximálně jednoduchý.